Pullulan to naturalny polisacharyd (wielocukier) otrzymywany w procesie fermentacji przez grzyby z gatunku Aureobasidium pullulans. Węglowodan produkowany przez te organizmy jest odpowiedni dla wegan, jest nietoksyczny, pozbawiony smaku, zapachu i koloru a co istotniejsze jest hipoalergiczny (nie powoduje alergii) oraz jest w 100% biodegradowalny.
Wartość energetyczna pullulanu to zaledwie 2,1 kcal/g.
Ponadto pullulan wykazuje właściwości prebiotyczne – stanowi pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych – dzięki czemu stymuluje wzrost i aktywność mikroorganizmów przewodu pokarmowego przyczyniając się do poprawy zdrowia gospodarza.
Kapsułki pullulanowe: zapewniają doskonałą barierę przed tlenem, dzięki czemu są najlepszą alternatywą dla nawet najwrażliwszych na utlenianie substancji. Jak wykazały badania są 250 razy bardziej szczelne od kapsułek celulozowych i 9 razy od kapsułek żelatynowych.
W tabeli poniżej przedstawiono wady i zalety stosowanych na rynku kapsułek:
Kapsułki
|
Zalety
|
Wady
|
Pullulanowe
|
- działanie prebiotyczne
- naturalne pochodzenie - wegańskie - nie powodują alergii - obojętne chemicznie - 250 razy bardziej szczelne niż kapsułki celulozowe i 9 razy bardziej szczelne niż kapsułki żelatynowe - trwalsze mechanicznie od pozostałych kapsułek - w 100% biodegradowalne - bez zapachu i smaku |
- pod wpływem wody czy wilgoci zaczynają się rozpuszczać już po ok 30 sekundach |
Żelatynowe
|
- wytrzymałe mechanicznie - można wypełniać zawartością płynną i półpłynną - szczelniejsze niż celulozowe |
- pochodzenie zwierzęce - ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej - ryzyko skażenia mikrobiologicznego |
Celulozowe
|
- wegańskie - można modyfikować czas rozpadu kapsułki |
- otrzymywane z wykorzystaniem środków chemicznych - najsłabsza szczelność |
Wykazano w badaniach, iż pullulan będący składnikiem diety człowieka obniża stężenie glukozy o 54% w stosunku do grupy kontrolnej. Prawdopodobnie związane jest to z tym, że pullulan ulega powolnemu procesowi trawienia oraz ze słabą wchłanialnością z przewodu pokarmowego. Ponad to pullulan spowalnia tempo wzrostu i spadku poziomu cukru we krwi tym samym minimalizuje występowanie tzw. napadów głodu co może okazać się pomocne w leczeniu cukrzycy oraz osób otyłych.