Pullulan to naturalny polisacharyd (wielocukier) otrzymywany w procesie fermentacji przez grzyby z gatunku Aureobasidium pullulans. Węglowodan produkowany przez te organizmy jest odpowiedni dla wegan, jest nietoksyczny, pozbawiony smaku, zapachu i koloru a co istotniejsze jest hipoalergiczny (nie powoduje alergii) oraz jest w 100% biodegradowalny.

Wartość energetyczna pullulanu to zaledwie 2,1 kcal/g.

Ponadto pullulan wykazuje właściwości prebiotyczne – stanowi pożywkę dla zdrowych bakterii jelitowych – dzięki czemu stymuluje wzrost i aktywność mikroorganizmów przewodu pokarmowego przyczyniając się do poprawy zdrowia gospodarza.

Kapsułki pullulanowe: zapewniają doskonałą barierę przed tlenem, dzięki czemu są najlepszą alternatywą dla nawet najwrażliwszych na utlenianie substancji. Jak wykazały badania są 250 razy bardziej szczelne od kapsułek celulozowych i 9 razy od kapsułek żelatynowych.

W tabeli poniżej przedstawiono wady i zalety stosowanych na rynku kapsułek:

Kapsułki
Zalety
Wady
Pullulanowe
  - działanie prebiotyczne
  - naturalne pochodzenie
  - wegańskie
  - nie powodują alergii
  - obojętne chemicznie
  - 250 razy bardziej szczelne niż kapsułki celulozowe i 9 razy bardziej szczelne niż kapsułki żelatynowe
  - trwalsze mechanicznie od pozostałych kapsułek
  - w 100% biodegradowalne
  - bez zapachu i smaku
 - pod wpływem wody czy wilgoci zaczynają się rozpuszczać już po ok 30 sekundach
Żelatynowe
  - wytrzymałe mechanicznie
  - można wypełniać zawartością płynną i półpłynną
  - szczelniejsze niż celulozowe
  - pochodzenie zwierzęce
  - ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej
  - ryzyko skażenia mikrobiologicznego
Celulozowe
  - wegańskie
  - można modyfikować czas rozpadu kapsułki
  - otrzymywane z wykorzystaniem środków chemicznych
  - najsłabsza szczelność

Wykazano w badaniach, iż pullulan będący składnikiem diety człowieka obniża stężenie glukozy o 54% w stosunku do grupy kontrolnej. Prawdopodobnie związane jest to z tym, że pullulan ulega powolnemu procesowi trawienia oraz ze słabą wchłanialnością z przewodu pokarmowego. Ponad to pullulan spowalnia tempo wzrostu i spadku poziomu cukru we krwi tym samym minimalizuje występowanie tzw. napadów głodu co może okazać się pomocne w leczeniu cukrzycy oraz osób otyłych.